28062023.jpg
Влизането в еврозоната е приоритет в предложения от Министерството на финансите законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023 г. Заложеният в него дефицит до 3% от БВП е важен за България, тъй като това е един от икономическите показатели, въз основа на които се оценяват страните, които искат да въведат еврото. Ключово е да запазим Маастрихтските критерии, с изключени на инфлацията, която не зависи от нас, а от външни фактори, но напоследък намалява доста бързо. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча”, където присъства на деня за демонстрация на способностите на Специалните сили на Българската армия „Stealth Dagger - 23”.
Заедно с министър-председателя Николай Денков демонстрациите наблюдаваха, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Командването на специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Антонио Флетчър, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, кметове на общини и представители на местната власт.
Министър-председателят подчерта, че влизането в еврозоната не трябва да бъде за сметка на заплатите, хората и пенсиите и посочи, че държавният бюджет за 2023 г. е с фокус върху социалните плащания. Според акад. Денков заложеният растеж на БВП от 1,8% също изглежда изпълним.
Премиерът посочи още, че трябва да се планират разходи за Акад. Денков увери, че ще има финансиране за вече готовите проекти, в ползва на отбраната, като за 2025 г. е ще бъдат отделени повече средства. Тогава страната ни ще изпълни и заложения от НАТО минимум от 2% от БВП на средствата, които се отделят за отбрана. „Когато се планират проектите и самото финансиране, от една страна е важно как българската армия да получава собствена сила и мощ, за да отбранява държавата, хората и територията. От друга страна, едновременно с това тя трябва да се интегрира с общите сили на НАТО, защото само заедно можем да бъдем достатъчно силни, така че никой да не посмее да помисли да наруши нашата територия“, каза премиерът.
Министър-председателят очерта и темите, които ще бъдат на дневен ред по време на заседанието на Европейския съвет. Сред тях са Шенген, еврозоната, мигрантският поток и създаването на координационен център у нас за опазване на източната ни граница, законодателната програма на България.
Нашето бъдеще е да се интегрираме здраво със съюзниците си, за да гарантираме общата ни сигурност. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев. Трябва да си призная, че съм изненадан от взаимодействието на български, румънски и американски военнослужещи в малки екипи, как действат заедно и са отработили всички процедури за действие, посочи министърът.
Бъдещето на българската армия в частност съвместното командване на специалните операции (СКСО) е в развитието на по-големи оперативни възможности в оперативна съвместимост със силите за специални операции на НАТО, посочи командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев. Той каза, че със силите и средствата, с които разполагат, с подкрепата на държавата, с реализирането в ускорени темпове на няколко важни проекта и леко увеличение в личния състав, СКСО са готови да изпълнят поставените задачи. Всеки ден подобряваме оперативните способности на българските специални сили да планират и изпълняват реални операции, когато се наложи, каза още Матеев.
Днес в района на учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ участниците в „Stealth Dagger – 23“ от България, Румъния и САЩ изпълниха задачи по инфилтриране и ексфилтриране на оператори от специалните сили по различни способи. Те показаха тактики, техники и процедури по водене на разузнаване и провеждане на директни действия по задържане и неутрализиране на паравоенни формирования. Бяха изпълнени парашутните скокове с парашутно-десантна система МС-6 от височина 400 м над релефа на местността, както и инфилтриране на група чрез способа „бързо въже” и ексфилтриране по способа „външен товар“ посредством хеликоптер „Ми-17“. Демонстрациите завършиха с парашутни скокове от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции с националните флаговете на България, Румъния, САЩ, НАТО и СКСО. Скокът беше изпълнен от височина 1200 м. със спортна парашутна система PD-ZERO.


  


Dostypno Za Vas