230820232.jpg
Работим Велинград да остане една чиста със съхранена природа община. Това стана ясно по време на посещение на министъра на туризма Зарица Динкова в района. Тя оцени региона като място с огромен туристически потенциал и пример за целогодишен туризъм.
Министерството на туризма подкрепя инициативите на местните власти за развитието на по-добри условия за туризъм, каза министърът на туризма Зарица Динкова на работна среща във Велинград. Тя бе поканена от народни представители, местните власти и неправителствени организации за участие в дискусия по актуални теми, касаещи региона.
“Прилагаме стратегия за удължаване на сезона с акцент върху спа и здравния туризъм. Велинград е една от дестинациите, която освен друго, предлага и културни, исторически и приключенски туристически възможности с всичките си природни дадености“, отбеляза министър Динкова. Тя допълни, че Министерството на туризма е насреща да създава политическа рамка, която да помага на местните власти и бизнеса, за реализиране на най-добрите условия.
Участниците в срещата се съгласиха, че теснолинейката е със статут на известна национална атракция. „Пътуванията на туристите служат като реклама на целия регион, като това привлича и доста голям чуждестранен интерес. Нашата цел е да окажем подкрепа по отношение на популяризиране, маркетинг и информационна обезпеченост за гражданите, като екипът на МТ се ангажира за съдействие по тези въпроси“, категорична бе министър Динкова.
По отношение на темата за перспективите за подпомагане на взаимодействието между местни производители на земеделска продукция и собствениците на хотели и ресторанти, министър Зарица Динкова заяви, че е необходимо да се работи и с останалите сектори – транспорт от гледана точка на инфраструктура за доставките и земеделието, за да се развиват политиките от ‚фермата до трапезата‘. Тя каза, че местната храна с гарантиран произход много повече привлича и че се работи в посока за промотиране на системата Зелен ключ, която е водещ световен еко-етикет.
„Работим Велинград да остане една чиста със съхранена природа община. В контекста на Зелената сделка като концепция за повишаване на конкурентоспособността, ролята на биосферата и екосистемните услуги е ключова за устойчивото развитие на туризма и бранда "Европейски начин на живот". ЕС има най-силното екологично законодателство с фокус върху опазването на здравето на своите граждани. „България не трябва да изостава“, заяви министър Динкова. Тя подчерта задоволство, че наблюдава единство между народните представители, местните власти и бизнеса за защита на бъдещето на туризма в региона.
В град Сърница министър Динкова обсъди с кмета Неби Бозов състоянието на туристическия бранш в общината и развитието на сектор туризъм с в последните години. Перспективите и възможностите за нови инвестиции за утвърждаването на община Сърница като желана туристическа дестинация предвид увеличаването на туристопотока с всяка изминала година.


  


Dostypno Za Vas