11092023.jpg
„Събрали сме се, за да напишем сценарий, в който България е представена пред света с нов образ, с нова визитна картичка. Която опъва гърбовете ни и насълзява от гордост очите ни. Образ на родината ни, за която поколения мечтаем. Това ни събира всички нас, тук, в тази зала, обединени от мисията на „Бранд България“ - за новия разказ за България“. С тези думи се обърна министърът на културата Кръстю Кръстев към официалните гости и участниците в Третия международен форум „Бранд България - докосни Чудесата“, който се проведе в сградата на БАН. Събитието започна с минута мълчание в памет на жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г.
Форумът е организиран от Общество „Културно наследство“ („Европа Ностра“ - България) и преминава под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел
Над 150 представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди, бизнеса, неправителствените организации и медиите уважиха форума. На официалната церемония по връчване на годишните награди на Общество „Културно наследство“, Борис Хаджийски, директор на Регионален исторически музей – Пазарджик, получи отличието Бранд Тракия за модернизацията на музея и за експозицията на невероятното Равногорско съкровище, за цялостен принос в опазването и популяризирането на културно-историческото наследство. Отличието бе връчено от проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС. В категория Годишни награди „Чудесата на България” - 2023 г., бяха раздадени две големи награди - „Откритие на 2023 година“ и „Атракция на 2023 година“, както и традиционните 9 награди на туристическите региони.
По-късно министърът на културата Кръстю Кръстев прие в Министерството на културата Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра“, г-жа Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” („Европа Ностра“ - България) и Йоанна Микру от „Елиники Етерия“ („Европа Ностра“ – Гърция). По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и „Европа Ностра“ в опазването на културното наследство. Участниците в срещата обсъдиха и предстоящата координационна среща на 15 септември, по време на която министрите на културата, икономиката, земеделието, образованието, регионалното развитие и благоустройството ще конкретизират общата си работа по развитието на „Бранд България“. Целта ще бъде изработването на единна комуникационна стратегия за международно утвърждаване на страната ни. Бяха очертани и следващи стъпки във връзка с подготовката на Балканския форум „Споделено минало за общо бъдеще”, който предстои да се проведе през м. ноември т.г. в София.


  


Slice