22092023.jpg
С тържествено издигане на националния флаг в Пазарджик започнаха тържествата за отбелязване на 115-та годишнина от обявяването на Независимостта. Кметът Тодор Попов, придружаван от момичета в народни носии, издигна знамето под звуците на химна, изпълнен на живо от Духова формация при Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“ с диригент Ивай Дойкин. След това кметът се изкачи на сцената придружаван от областния управител Валентина Кайтазова, за да поздрави събралите се пазарджиклии. Той припомни събитията в Търново, прочитането на Манифеста и посрещането на вестта в Пазарджик за обявяването на Независимостта.
Празничната програма на Тортата продължи с концерт на ПТС „Чудесия“ с художествени ръководители Таня Димитрова и Димитър Димитров.
През 1908 г., в старопрестолно Търново, в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ княз Фердинанд обявява с манифест независимостта на Княжество България, с което отхвърля васалитета към Османската империя. С този акт се издига международният авторитет на България. Заслужено една от най-старите държави в Европа отново се появява на световната карта като самостоятелна и независима държава.  


Dostypno Za Vas