230920231.jpg
Футболната легенда Христо Стоичков и кметът на Пазарджик Тодор Попов откриха официално "Градината на света".
На церемонията присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, посланици, консули, дипломати, народни представители, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, изявени български спортисти, сред които Христо Стоичков, Таня Богомилова, Ивет Горанова
и Ренета Камберова.
Проектът има за цел да съставлява най-голямата балканска повърхност с растителни типове от България, Балканите, Европа и света на площ от 112 дка. Предвижда се обаче разширение от още около 70 дка, което ще направи градината най-голямата в Европа. Преди церемонията молебен за здраве, благополучие и мир отслужи Знеполският епископ Арсений, а представителен танцов състав „Чудесия“ поднесе поздрав към всички присъстващи.
експозиционния парк има различни по характер активности, възможности за отдих, атракции, детски игри и културно-познавателни дейности. Парковата композиция е по ос с направление запад-изток, като в централната й част са предвидени 6 експозиционни площи за шестте обитаеми континента. Антарктида и Световния океан са представени от поредица от три водни площи – фонтани със звук и светлина, завършващи в източния край на парка с лятна сцена и амфитеатър с 428 седящи места. Сцената ще е оградена от програмируем фонтан, който ще изпълнява атрактивно водно-музикално-светлинно шоу. От двете страни на главната композиционна ос са разположени зони за спокоен отдих и разходки, съчетани с научно-познавателни елементи, разположени в 8 по-големи площи. В тях са експонирани елементи характерни за класическите градини по света. Те са съчетани и с обходни алеи за разходка и разглеждане на експозициите от всички страни, с 9 изгледни площадки, с изглед към 9 наклонени и 10 равни експозиционни площи с характерни елементи от страни от всички краища на земното кълбо.
Програмата, свързана с откриването на „Градината на света“, продължава тази вечер, когато свой кът ще открие и Карл Люис, носител на девет олимпийски и осем световни титли. Той е гост на страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията „Пробег на мира”, Асоциация „Докосни дъгата“ и Сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“.  


Dostypno Za Vas