290520191.jpg

Заместник областният управител Петър Белчев бе сред официалните гости на второто Областно състезание на детските полицейски управления при ОДМВР Пазарджик, което се реализира в изпълнение на Националната превантивна програма „Детско полицейско управление“.

Състезанието, което се проведе в Спортна зала „Васил Левски”, бе открито от директора на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев. Той изрази сърдечна благодарност към децата, техните преподаватели и директори на учебни заведения, на полицейските служители от отдел ”Охранителна полиция” и районните управления в региона за усилията и всеотдайността при изпълнение на дейностите от проекта.

 Отборите от петте ДПУ в региона демонстрираха усвоените знания и умения в четири различни състезателни елементи: детска полицейска лична защита, оказване на първа долекарска помощ, теоретична игра и състезателна игра по безопасност на движението по пътищата. Всеки етап бе оценяван от компетентно жури. След оспорвана надпревара и с проява на много знания и умения първото място беше завоювано от доброволците от Детското полицейско управление при  ОУ „Проф. Марин Дринов“ Панагюрище. Останалите четири училища включени в програмата са: ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ Пазарджик, СУ „Христо Ботев“ гр. Септември, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград, ОУ „Петко Р. Славейков“ гр. Пещера. В детските полицейски управления са включени 120 деца на възраст от 9-10 години.

По рано през деня, децата посетиха  Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. Там те се запознаха с етапите от обучението на всеки един полицай, Заедно с по-големите бяха и 6-годишните малчугани от група „Буратино” при ОДЗ „Юрий Гагарин” в областния град. Те с интерес наблюдаваха демонстрацията на екипи от Зоналното жандармерийско управление в Пловдив, специално пристигнали за събитието в Пазарджик. Техники за лична защита, обезвреждане на опасен престъпник, задържане на група от лица –бяха само част от елементите на действията на жандармеристите пред въодушевените ученици. Огромно въодушевление предизвика работата на служебните кучета и техните водачи. 

   


Slice