14042024.jpg
С кампанията, която КНСБ провежда в цялата страна, искаме разбираемо за обществото, за работещите, за синдикалните членове, да стане ясно, че има лостове и механизми, с които да си защитават по-добре правата и да се постигнат по-високи заплати и по-голяма справедливост.
Това каза днес, 12 април, президентът на конфедерацията Пламен Димитров в Пазарджик. Това е седмата област, в която се провежда започналата на 3 април национална кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат”. Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева и Тодор Капитанов проведоха срещи с мениджмънта на няколко дружества, със синдикални членове, областния управител Валентина Кайтазова, зам.-областния управител Стефан Димитров и кмета на града Петър Куленски.
Това, което правим с тази кампания, е да информираме обществеността, работодателите, местните власти – кметовете и областните администрации, за някои промени в законовата рамка, които предполагат заплатите да станат по-високи и по-справедливи. На първо място охраняването на правото на сдружаване, което стана факт миналата година с промените в Наказателния кодекс. обясни Димитров.
Той посочи, че пътят за това е колективното договаряне, на което ще даде тласък Директивата за минималните адекватни работни заплати и насърчаване на колективното договаряне, която трябва да бъде транспонирана до 15 ноември. КНСБ предлага законови промени, чрез които да се въведат нови минимални работни заплати, над определяната сега, за които се изискват съответно средно и висше образование. Изготвените от КНСБ предложения за законодателни промени, с които да се въведат двете директиви, вече са предоставени на работодателските организации.
В Пазарджик Пламен Димитров разговаря с членовете на синдикалната организация и ръководството на МБАЛ “Пазарджик” и на “Елхим Искра” АД. В срещата в болничното заведение участва и зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Слава Златанова. Вицепрезидентът Тодор Капитанов пък проведе разговори с мениджмънта на “Ригел” ЕООД и “Метма” ООД.
В центъра на града по време на посещението бе разположен информационен център на открито, на който гражданите можеха да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство.


  


Dostypno Za Vas