16042024_.jpg
Средно училище „Христо Ботев“ - гр. Септември беше домакин на форум „Заедно в борбата с кибертормоза на деца“, част от програмата „Киберзащитници“, чиято цел е с помощта на разработени от водещи израелски специалисти препоръки, както към децата, така и към техните родители, максимално безопасно те да използват интернет.
Гости на събитието бяха: Валентина Кайтазова – областен управител, Васка Рачева - кмет на община Септември, Владимир Бронфенбренер – израелски експерт по национална сигурност, Таня Колчакова-Янева – зам.-кмет на община Пазарджик, Славка Бозукова – главен редактор на вестник Стандарт, Радослав Бакърджиев – районен прокурор на град Пазарджик, Мирослав Стоянов - говорител на ОД МВР - Пазарджик, Ивайла Касърова – зам.-председател ДАЗД, епископ Арсений Пловдивски, свещеноиконом Йордан Василев от храм „Св. свщмчк Харалампий“, Костадинка Найденова – началник на отдел ОМДК към РУО-Пазарджик, Георги Иванов – държавен експерт ДАЗД, Даниела Колева – УНИЦЕФ, Антоанета Василева - SafeNet, директори на училища в община Септември, кметове на кметства и други.
Директорът на училището Галина Дишкова приветства гостите с „Добре дошли“, като сподели, че всички ученици от четвърти до осми клас, както и педагогическите специалисти са преминали обучения по превенция на кибертормоза. Тя допълни също, че в наши дни тази тема е особено актуална и изисква повишено внимание и осведоменост, както от страна
на училището така и от страна на родители, държавни институции и гражданското общество. „Само с общи усилия можем да се справим с този феномен и да осигурим ефективна и навременна подкрепа за всички деца“ - обобщи госпожа Дишкова.
За справянето с кибертормоза институциите трябва да осигурят среда. С общи усилия можем да постигнем изключителни резултати, заяви Валентина Кайтазова, областен управител на Пазарджик. Живеем във време на предизвикателства, за които не сме подготвени. Едно от тези предизвикателства е кибертормозът. Нашите ученици и учители се нуждаят от подготовка за справянето на предизвикателство, защото се оказва че децата знаят повече от родителите си за интернет средата, категорична бе тя.
Днес големия обществен бич, свързан с децата ни, се съдържа в кошмарният факт, че всяко второ дете е наранено в интернет пространството. Затова и изграждането на стабилна, национална защита няма как да не започне с именно в града на хилядолетните защитници. И то от образцовото училище „Христо Ботев“, в което вече стартира пилотното за цяла България обучение „Киберзащитници“, заяви издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. И предложи належащи мерки.
Целта на училището е до септември 2025 г. да стане най-безопасното от гледна точка на детски кибертормоз в държавите членки на Европейския съюз.


  


Dostypno Za Vas