12052024.jpg
За мен е чест да бъда тук, където най-светлите и трагични събития са родова памет, семейни спомени и лична съдба, където всяко място носи история и където разказите за смелост и саможертва са мост към предците. Това каза в словото си президентът Румен Радев пред стотици жители и гости на Брацигово на честването на 148 години от Априлското въстание в Брацигово.
Израсли в полите на древните Родопи, брациговчани са пример за свободен дух и мъжество. Така е днес, така е било в решителните дни на Априлското въстание. Както умелите ръце на брациговските майстори са издигали здрави каменни сгради, така упорито се е въздигала и вярата в свободата и тук са се полагали темелите на нова свободна България, добави държавния глава.
Тържествено слово към жителите и гостите на Брацигово произнесе и кметът на общината Надежда Казакова. Гости на тържествата бяха областният управител Валентина Кайтазова, евродепутатът Андрей Новаков, народни представители, ръководители на институции, кметове на общини и кметства, представители на българската православна църква и българската армия.
По традиция възстановката „Обявяване на въстанието в Брацигово 1876“ беше представена на пл. „Синджирли бунар“. След това в парк „Априлци“бе приет почетен караул и поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Петлешков.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на представителните роти от Асеновградския гарнизон. Честванията в Брацигово завършиха с тържествена заря-проверка.  


Dostypno Za Vas