17052024.jpg
С тържествена заря-проверка в Батак беше отбелязана 148-ата годишнина от Априлската епопея и бяха почетени героизмът и саможертвата на светите Баташки мъченици.
Всяка година думите на едно дете, пресъздадени от Иван Вазов, отекват в съзнанието ни: “От Батак съм чичо, знаеш ли Батак”. И всяка година на 16 май в бунтовното градче отдават почит и се прекланяме пред подвига на героите мъченици за вяра, свобода и независимост.
“Нека не забравяме днес, че за да градиш настоящето и мечтаеш за бъдещето трябва да помниш и уважаваш миналото си”, заяви пред присъстващите областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова.
При потушаването на Априлското въстание 1842-ма жители на Батак дават живота си, но не се отказват от християнството. Част от тях са избити от поробителя в храма "Света Неделя", а други в новоселския манастир "Света Троица".
"Няма страшна смърт, страшно е робството", акцентира в словото си кметът на Батак Георги Харизанов.
Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений отслужи Архиерейска вечерня с петохлебие в старинния храм "Света Неделя".
Във военния ритуал на площад "Освобождение" участваха почетни роти от състава на Съвместното командване на специалните операции и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.
С едноминутно мълчание беше почетена паметта и славната саможертва на баташките герои от 1876 г. Освен официалните гости на честванията присъстваха и много българи не само от региона, но и от цялата страна.


  


Dostypno Za Vas