20052024.jpg
На тържествена сесия Общинският съвет в Пазарджик гласува журналистът Иван Гарелов, проф. Тодор Балкански, скулпторът Спас Киричев и д-р Мария Пишмишева да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин“.
"Убедена съм, че всеки един от присъстващите в тази зала е дал частица от себе си за Пазарджик. Че милее за нашия град и работи за развитието му. Съхранил в себе си духа на видни интелектуалци и общественици, Пазарджик е градът, в който сме избрали да живеем, да работим и да съграждаме в името на нашите деца и бъдещето на България. Благородството не се изразява в това да превъзхождаш другите, а в това да превъзмогваш себе си - собствените си страсти и слабости. Затова ви пожелавам в трудни моменти да намирате воля, разум, и да превъзмогвате себе си в името на Пазарджик", каза от трибуната областният управител Валентина Кайтазова. В залата присъства и зам.-областният управител Стефан Димитров.
На тържественото заседание приветствия поднесоха председателят на общинският съвет Найден Шопов, кметът Петър Куленски и представители на групите в общинския съвет
„Имам корени в този град, част от тази награда се полага и на моите родители. За времето, което ми остава, ще направя всичко възможно, за да оставя следа в него“, каза в своето обръщение Иван Гарелов. По думите му той ще се опита да напише книга, свързана с Пазарджик.
Спас Киричев определи като късмет, че се е родил в Пазарджик- градът на Станислав Доспевски, на Георги Герасимов, на Величко Минеков. "Имах късмет преди 35 години, когато се върнах в родния си град, тогавашната културна общественост ми повярва и помогна на един млад автор. Имах късмет и че имах много добри учители", посочи още новият почетен гражданин.
Поради невъзможност да присъства на заседанието началникът на Инфекциозно отделение в Многопрофилната болница за активно лечение – Пазарджик изпрати благодарствен адрес.
Отличието на проф. д-р. Тодор Балкански, завеждал секция „Българска ономастика“ в Института за български език към Българска академия на науките, бе присъдена посмъртно (1944- 2020 г) и беше получена от неговата съпруга.
На заседанието бяха присъдени и отличията „Почетен знак“ за граждански принос. Тази година негови носители са писателите Продрум Димов, + волейболистите Тодор Алексиев и Петя Баракова, и шахматистката Стефка Касабова.


  


Dostypno Za Vas