Честит празник, Пазарджик!
вторник 21 май 2024 - 14:10:06
21042024.jpg
Тържествена литургия и литийно шествие до площад "Константин Величков" поставиха началото на празника на Пазарджик в Деня на Светите равноапостоли Константин и Елена.
Тържествената литургия в храма "Св. Св. Константин и Елена" и благодарствен водосвет на площада отслужи Пловдивският митрополит Николай в съслужение с Доростолския митрополит Яков и свещеници от Пазарджик.
Поз звуците на химна на Пазарджик кметът Петър Куленски издигна знамето на града.
Официални гости на празника бяха заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев, евродепутатът Андрей Новаков, областният управител Валентина Кайтазова, зам.-областният управител Стефан димитров и народни представители от различни парламентарни групи.
С поздрав за Христовото Възкресение митрополитът се обърна към събралите се на пл. „Константин Величков“.
„Едно единствено събитие остава в съдбите на всички човеци и това е славното възкресение на нашия Господ Исус Христос – Празникът на празниците, победата на живота над смъртта, на доброто над злото. В тая благодат ние днес празнуваме още един празник – Деня на светите равноапстолни Константин и Елена, благодатните небесни покровители на всички вас!“, саза в словото си митрополит Николай.
„Всеки празник вълнува душите и сърцата ни и ни връща в славното минало на град Пазарджик. Празникът ни подсеща да погледнем настоящето, но и през очите на християнската надежда, да се взрем в бъдещето – надеждата на Бога! Защото в едни от своите псалми Цар Давид казва, че ако Господ не опази града, напразно ще държим стражата. Благодарим на всеподателя Бога, че е опазил нашия град Пазарджик до днес. Вярваме в Божията милост да спаси този град и в бъдеще“, каза митрополит Николай и благослови всички граждани, пожелавайки мир, здраве, благоденствие и душевно спасение.
За първи път от три години има новородено бебе в деня на празника, обявиха от общината. Момченцето се казва Борислав Петров и е първородна рожба в семейството. То е проплакало в трийсет минути след полунощ в Многопрофилна болница "Хигия". Бащата Петър Петров получи дарение от 500 лв. от Община Пазарджик, както и подаръци за майката, която се чувства добре. Поздравленията и подаръците поднесе кметът Петър Куленски. По време на традиционния ритуал с "децата на Пазарджик" общо 14 момичета и момчета, родени през годините в деня на празника, получиха парични дарения и подаръци.
Празникът продължава с изпълнения на танцови и певчески състави на няколко открити сцени.
Вечерната програма започва в 20:00 часа на пл. "Константин Величков". На сцената ще излязат Николина Чакърдъкова, "Диана Експрес" и Миро.
В парк "Градината на света", която е част от парк-остров "Свобода", са планирани също концерт на FYRE и пиано бар под звездите с участието на Lady B и Маги Джанаварова.


  


Dostypno Za Vas