20022019.jpg

Областният управител присъства на панихидата за загиналите войници от 27-ми Чепински полк при с. Булаир. Стефан Мирев поднесе цветя пред паметника на 27-ми Чепински полк в Пазарджик, където се състоя поклонението по повод 106 години от най-трагичните събития в историята на полка. На 16, 17, 18 февруари 1913 г., в битката при с. Булаир измръзват 2387 войници, подофицери и офицери от 27-ми Чепински полк.


Ритуалът започна с посрещане на знамето на 27 Чепински полк и знамената на Областната и общинска организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Слово за събитията от преди повече от век произнесе председателят на Общинския съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Пазарджик подполковник Трифон Калпаков. Той прочете част от спомените на д-р Илия Матакиев, който описва събитията от средата на февруари 1913 година. С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на загиналите. Константийски епископ Яков и свещеници от Пазарджишка духовна околия отслужиха заупокойна молитва.
На възпоменателната церемония присъстваха народният представител Надя Клисурска, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, началникът на Военно окръжие Пазарджик подп. Петър Петров, представители на Исторически музей Пазарджик, бивши военни и граждани.