01102021.jpg
Почетният плакет на областния управител връчи настоящият областен управител Иван Васев на актьора Иво Русев. Отличието е за цялостен принос към театралното изкуство и 50 годишния юбилей на театралната сцена на актьора Иво Русев. Иван Васев му пожела здраве и нови творчески успехи. Той допълни, че Иво Русев е едновременно минало, настояще и бъдеще за пазарджишкия театър. Поздравителен адрес
и парична награда му бяха връчени от директора на дирекция „Образование и култура“ към Община Пазарджик – Гергана Табакова.
Постановката "Сватбата на дребния буржоа" по Бертолт Брехт се играе за втори път в историята на ДКТ "Константин Величков" , а Иво Русев е изпълнявал същата роля преди двадесет години.
Режисьор на спектакъла е Гаро Ашикян, сценографията е дело на Елена Иванова, а в комедията участват освен юбилярът, също и Йоанна Микова, Елена Замяркова, Елина Чанева, Иля Пепеланов, Георги Керменски, Ива Огнянова, Димитър Терзиев, Васил Ряхов.
На Пазарджишка сцена актьорът Иво Русев идва през 1971 г., след като четири години е играл в хасковския театър. А за любимите роли казва: „Всички роли са ми любими, но има роли, които бих искал да изиграя отново – „Одисей пътува за Итака“ на Константин Илиев – образът на бай Ноно, както и най-голямата ми роля – г-н Пунтила, а също и поп Кръстьо от „Великденско вино“. Вече имам над 200 роли. И всички са интересни, не всички помня, но всяка е оставила отпечатъка си върху мен по един или друг начин“, допълва актьорът.
Зрителите на спектакъла имаха възможност да разгледат и изложението с картини на Иво Русев по повод 50 години на пазарджишка сцена.