19052023.jpg
На тържествено заседание на Общински съвет –Пазарджик по повод Празника на града – 21 май, днес присъдени отличията Почетен гражданин на Пазарджик и Общината, бяха връчени почетни знаци и грамоти. Тази година наградените са повече от обикновено – петима.
Поздрав от трибуната на тържественото заседание на ОбС отправи областният управител Трендафил Величков. Той говори за ролята на Общинския съвет и общинската администрация в период на кризи – като буфер, който да предпазва, да решава проблемите, да спасява хората. „Пазарджик има голям потенциал. Пазарджик е първенец в много отношения и ако някой ги отрича, просто лъже! Не можем да не се гордеем и не сме щастливи от това, което правят нашите спортисти. Но има много още предизвикателства, които вие трябва да решите“, обърна се той към общинските съветници и посочи, че географското положение на Пазарджик предопределя да се борим с икономически тигри като Пловдив и София. Трендафил Величков говори за битките, които трябва да водят представителите на властта в името на добруването на жителите на общината и за два типа управленци: „Едните гледат на последните месеци от мандата като игра на белот, в която имат последно 10, а другите виждат в последните месеци на мандата онова върхово усилие, което всеки добър спортист и шампион прави, за да стигне пръв на финала. Дръжте се като вторите, като шампиони!“, посъветва ги Трендафил Величков.
Кметът Тодор Попов благодари на присъстващите за отношението им на уважение към този тържествен момент и отбеляза отсъствието на народни представители.
„Да посрещнем Празника на града със смирение и уважение към това, което са направили нашите предшественици, защото за да бъде Пазарджик това, което е в момента, това е плод на вековните усилия на хората, които са живели тук, които са управлявали този град. Заслугите са и на неговия бизнес елит, на интелектуалния му елит, с който ние се гордеем, защото Пазарджик е дал на Европа и света завидни представители в сферата на изобразителното изкуство, на поезията, на прозата, на спорта. И най-хубавото от всичко това е, че Пазарджик в момента изживява един апогей", каза в приветствието си кметът на Пазарджик.
Към общинските съветници и гостите на тържественото заседание поздрави отправиха представители на представителните групи в ОбС, след което кметът на Пазарджик връчи отличията по повод Празника на града.
Почетните граждани на Пазарджик са двама – шахматистът Крум Георгиев и литературният критик Никола Иванов. Гросмайстор Крум Георгиев е многократен държавен отборен шампион, победител в множество международни прояви, с изключителен принос за пазарджишкия и националния шах, а Никола Иванов е известен литературен критик, автор на повече от двадесет литературнокритически книги, носител на Националната литературна награда „Иван Динков”.
С почетен знак бяха отличени Марио Николов – известен тенор, режисьор, телевизионен водещ и едно от най-популярните лица на класическото музикално-сценично изкуство в България и Димитър Кибритов – председател на НЧ „Виделина-1862” и общественик. Специална награда – почетна грамота на Община Пазарджик получи преподавателят и общественик Илия Михайлов.
Текст и снимки - регионални медии Пазарджик.


  


Dostypno Za Vas