140720231.jpg

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков присъства на официалното откриване на Паметника на Обединението - пилон "Рожен".  В основата на пилона е монтирана плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения. Заветните думи символ за нашата област са: Пазарджик-Пътят на свободата - април 1876.

 

С издигане на българския национален флаг официално бе открит Паметника на Обединението - пилон "Рожен".  След извисяването на трибагреника Роженските поляни бяха огласени от изпълнение на националния химн от Гвардейския представителен духов оркестър, представителния ансамбъл на Въоръжените сили и деца. То бе последвано от песента "Моя страна, моя България“, представена от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, както и деца от България.

 

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини, които се отбелязват тази година - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. километра. В основата на пилона е монтирана плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

 

Инициативата за извисяване на националното знаме на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента Румен Радев, който участва в церемонията и приветства присъстващите.

 

На събитието присъстваха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, кметът на общината Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, представители на местната и държавната власт.

 

Празничната програма за откриване на монумента на българското знаме на Роженските поляни започна с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“.  


Dostypno Za Vas