080520241.jpg
Областният управител Валентина Кайтазова поздрави преподавателите и студентите от катедра по сестрински грижи към Факултета по обществено здраве, Медицински университет Пловдив, които отбелязаха тържествено предстоящия си професионален празник.
"Радвам се, че посрещаме Международния ден на сестринството пред сградата на изнесеното практическо обучение в Пазарджик, където по пътя на тази благородна професия поема вече трети випуск.
Поздравления към всички представители на институции, на академичната общност на МУ Пловдив, на лечебните заведения, за подкрепата и усилията в реализацията на изнесено обучение в Пазарджик. На бъдещите специалисти по здравни грижи пожелавам, здраве, сили и много професионални успехи", каза Валентина Кайтазова.
Изнесеното обучение на медицински сестри към Медицински университет-Пловдив се провежда успешно вече 3 години в Пазарджик, общият брой на студентите е 55. Занятията се провеждат в сградата на бившия институт за детски учителки. Студентките усвояват знания и умения по „Сестрински грижи“ в оборудвани кабинета в сградата на института.
12 май – Световен ден на медицинските сестри – чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата).


  


Dostypno Za Vas