18032022.jpg

Към днешна дата официално регистрираните украински граждани на територията на област Пазарджик са 161. Те са посочили регистрация по настоящ адрес в общините Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище, Велинград, Белово и Стрелча. Това съобщи областният управител на Пазарджик Иван Васев по време на заседанието на Областният щаб за подпомагане на лица потърсили временна закрила от войната в Украйна.

В ход е внедряването на автоматизирана информационна система за регистрация на пристигащите в страната ни бежанци. Данните ще се въвеждат и генерират автоматично за получаване на личния номер на всеки чужденец. 12 са служителите на ОДМВР Пазарджик, които са преминали обучение за работа със системата и ще работят и по места във всички РУП. Диркеторът на на ОДМВР комисар Петко Шотлеков допълни, че се разчита на общините по места да подават своевременно информация до полицията за украински граждани в частни квартири, домове и места за настаняване, за да бъдат установени, регистрирани и проверени от служителите на МВР.

            Над 200 са свободните места за бежанци от Украйна към днешна дата, съобщи областният управител. Те са в частни домове, къщи за гости,  хотели, социални услуги на територията на цялата област, Те са заявени в Координационния център към областна администрация от частни лица и общини, които имат готовност да приемат граждани на Украйна.

            Директкорът на РДСП Пазарджик Цветелина Арапова, съобщи че мобилни екипи на дирекцията са посетили по сигнали 15 украински семейства със 17 възрастни лица и 14 деца, на които е оказана социална подкрепа. 12 от тези лица са заявили и желание за работа в определени сфери и ще бъдат насочени към Бюрата по труда.

            По информация на директора на РЗИ Пазарджик д-р Хюля Шериф, до момента в лечебните заведения не са настанявани украински граждани. Наличен е ресурс от свободни легла при необходимост. Шест са украинските граждани в областта, които са прегледани от екипи на Спешната помощ. Направените им тестове за COVID-19 са отрицателни.

            Продължава набирателната кампания на БЧК в подкрепа на хуманитарната криза в Украйна. Офисите на организацията работят във всички общини. Директорът на на ОСБЧК Пазарджик Живко Дишков допълни, че основният ресурс е насочен за Украйна, но паралелно с това се подпомагат активно и украинските граждани на територията на цялата област.

            В заседанието на Щаба участваха присъствено ръководителите на ОДМВР,  ТД ДАНС, ОДПБЗН, РЗИ, ЦСМП, РДСП, РУО, Петте дирекции „Бюро по труда“ и ОСБЧК. Общините присъстваха чрез онлайн връзка.  


Dostypno Za Vas